Physico-chemical and microbiological characterization of olive mill wastewater (OMW) of different regions of Tunisia (North, Sahel, South) - Aix-Marseille Université Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Journal of New Sciences Année : 2017

Physico-chemical and microbiological characterization of olive mill wastewater (OMW) of different regions of Tunisia (North, Sahel, South)

Hanen Zaier
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 1100874
Walid Chmingui
  • Fonction : Auteur
Haifa Rajhi
  • Fonction : Auteur
Djemoui Bouzidi
  • Fonction : Auteur
Ali Rhouma
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 1100876

Résumé

Olive mill wastewater (OMW) resulting from the extraction of olive oil is a major problem of the olive industry because of their highly polluting potential. The scientific research is increasing to propose alternatives solution to the direct discharge of these effluents into the natural environment. The objective of this work is to evaluate the degree of pollution OMW of the olive trituration units from different regions of Tunisia: north (Téboursouk, Al Karib, Gaâfour, Mornag), Sahel (Jemmal) and South (Sfax, Châal, Zarzis) by the determination of their physical-chemical and microbiological characteristics. The results of the physicochemical analyzes showed that the OMW of the different regions have an acidic pH and they are rich in organic matter, that is expressed by the BOD5 and COD. These effluents are also characterized by the predominance of toxic substances, in particular phenolic compounds, the values are between 5.23 g/l in the Sfax region and up to 10.62 g/l in the Téboursouk region, which give them antimicrobial power. The report COD/BOD5 is superior to 3 for all regions, which highlights the biodegradability of these OMW, where biological treatment appears to be quite appropriate. The count of the germs shows that the yeasts and the fungi represent the majority flora of the OMW of different regions. The analysis of the total aerobic mesophilic flora revealed that the largest number is recorded in the southern region (Sfax, Zarzis and Châal) compared to the other regions. This study showed also the total absence of fecal germs in the OMW of all the regions, which confirm that these effluents probably do not present a sanitary and hygienic problem and therefore is not considered an issue to the receiving environments.
Les déchets liquides (margines) résultant de l’extraction d’huile d’olive constituent un problème majeur de l’industrie oléicole à cause de leur pouvoir fortement polluant. Pour y faire face, les recherches scientifiques se multiplient pour proposer des solutions alternatives au déversement direct de ces effluents dans le milieu naturel. L'objectif de notre travail est d’évaluer la qualité physico-chimique et microbiologique des margines des unités de trituration d’olives afin de déterminer leurs degrés de pollution, à partir de différentes régions de la Tunisie : nord (Téboursouk, Al Karib, Gaâfour, Mornag), sahel (Jemmal) et sud (Sfax, Châal, Zarzis). Les résultats des analyses physico-chimiques ont montré que les margines des différentes régions ont un pH acide et elles sont riches en matière organique, qu’est exprimé par la DBO5 et DCO. Ces rejets sont aussi caractérisés par la prédominance de substances toxiques notamment les composés phénoliques, on a noté des valeurs comprises entre 5.23 g/l dans la région du Sfax et peut atteindre jusqu’à 10.62 g/l dans la région du Téboursouk qui leur confèrent un pouvoir antimicrobien. L’examen de DCO/DBO5 est supérieur à 3 pour toutes les régions qui souligne bien le caractère biodégradable de ces margines auxquelles un traitement biologique paraît tout à fait convenable. Le dénombrement des germes montre que les levures et les champignons représentent la flore majoritaire des margines de différentes régions. L’analyse de la microflore mésophile aérobie totale a révélé que le nombre le plus important est enregistré dans la région du sud (Sfax, Zarzis et Châal) par rapport aux autres régions. Cette étude a montré l’absence totale des germes fécaux dans les margines de toutes les régions, ce que reflète que ces margines ne présentent probablement pas de problème sanitaire et hygiénique, et par conséquent, ne posent pas de danger sur les milieux récepteurs.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-03470526 , version 1 (08-12-2021)

Licence

Paternité

Identifiants

  • HAL Id : hal-03470526 , version 1

Citer

Hanen Zaier, Walid Chmingui, Haifa Rajhi, Djemoui Bouzidi, Sevastianos Roussos, et al.. Physico-chemical and microbiological characterization of olive mill wastewater (OMW) of different regions of Tunisia (North, Sahel, South). Journal of New Sciences, 2017, 48 (2), pp.2897-2906. ⟨hal-03470526⟩
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